Csobánci Vár, tura és kempingezés / wild camping in Hungary

a fenti video elemzese.

egy baratommal Gezaval a Balaton Felvideki Nemzeti Parkban turaztun es a Kali Medenceben talalhato Csobanc nevu hegy tetejen toltottuk az estenket.

eloszor is a hegyet kellet megmaszni. a hegyre Gyulakeszibol lehet feljutni, a falubol kierve a hegy labanal egy parkolban lehet hagyni az autot es onnan gyalog indulni a hegy tetejere. hatizsakokkal egy bo fel oraba telt mire felertunk a 375 m magas csucsra. felfele egy jol jarhato tura osveny vezet amin kenyelmesen elfertunk a szembe jovok mellet is. a csucsrol pazar kilatas fogadott minket a Balatonra es a Kali medencere nezve.

a teton szembesultunk 2 nagy problemaval is amire nem keszultunk. nem voltak fak a teton ahova a fuggoagyakat es a ponyvakat kifeszithettuk volna ahogy terveztuk eredetileg. valamint eros szel fujt a teton. ugye itt ebben az estben egy sator talan jobban bevalt volna. volt eleg sik hely es a sator jobban ved a szel ellen is mint egy nyitott ponyva. de ugye azt fel is kellet volna cipelni a csucsra. igy is kiszortunk mindent a zsakokbol, hogy minnel konyebb sullyal masszunk felfele. aztan kis lelemenyesseggel es rutinnal megoldottuk ezt a problemat is. a hegycsucs delnyugati csucskeben a regi var romjait felhasznalva sikerult egy alacsony profilu menedeket epitenunk ponyvabol (lasd a videoban) ami eleg vedelmet biztositott az eros szel ellen.

 a ponyva hasznalata itt is kifizetodonek bizonyult. a sokoldalusaga es varialhatosaga segitett a helyzet megoldasaban es egy kenyelmes menedeket sikerult epitenunk. ugyanakkor sulyt sporoltunk a ponyvaval a sator helyett es tobb vizet tudtunk vinni magunkkal ami kesobb jo dontesnek bizonyult ugyanis nem volt viz a hegyteton es a melegben a maszas utan mindketten igen megszomjaztunk.

ez a kempingezes is a ponyva melett szol a praktikussaga es a kis sulya miatt.