turazok zsebkese

a magyar maskara bicska

20160826_171438.jpg

turazni vagy kempingezni elkepzelhetetlen egy jo kes nelkul. legyen az fix pengeju vagy egy osszecsukhato zsebkes valamifele vagoeszkoz mindig legyen nalunk.

ebben a posztban egy igazi magyar remekmuvet mutatok be a maskara tipusu bicskat

rovid tortenete a maskara bicskaknak: valamikor az 1800-as evek kozepe tajekarol a dunantulrol terjedt el ez a fajta bicska. az akkori emberek-parasztok mindennapi bicskaja volt. hasznaltak munkavegzes kozben mint vago, farago szerszamot es etkezeshez is elokerult szalonna vagy kolbasz szeletelesehez. egeszen a masodik vilaghaboru vegeig nepszeru es konnyen elerheto bicska fajta volt magyarorszagon. aztan a szocializmus eveiben az iparosodas es a tsz rendszer miatt kishijan teljesen eltunt. szerencsere napjainkba ujra elokerult es egyre nepszerubb.

 

lassuk hat a maskara bicskat!

egy eros kidolgozasu massziv bicskarol van szo amit anno szerszamnak, munkavegzesre terveztek. a markolat hata egyenes vagy enyhen domboru mig a hasa a feleteol hatra homoru. a markolat boritasa fabol vagy agancsbol keszul.
20160826_175109.jpg

a penge szeles a hegy fele lecsapott es teljes lapos elezessel keszul. egy keses mestertol vasarolt maskara borotva eles!

20160826_175125.jpg

mint a tobbi magyar bicskan ezen sincsen zar. es teljesen elut a mai modern kinezetu zsebkesektol. se egykezes nyitas se toroveg nics a kesen. ami nem is hianyzik rola! ennek a bicskanak hangulata van es egy igazi eleterzes tarsul hozza. nyugodtan raerosen vegyuk elo a tokbol vagy a zsebunkbol, komotosan hajtsuk ki a penget majd gyonyorkodjunk egy ket pillanatig a tukor simara polirizott pengeben.

                                                                                                                                                                                        
20160826_175237.jpg

 

azutan a tuz melett faragjunk magunknak egy nyarsat es szeleteljunk egy kis szalonnat. erre valo ez a bicska es erre a celra tokeletesn meg is felel. legyen a zsebunkben egy vagoeszkoz ami eleg eros es megbizhato, hogy mindig tegye a dolgat ugyanakkor egy szep es hangulatos eszkoz is egyben

szamomra a maskara a tokeletes zsebkes turazashos es kempingezeshez egyarant, mindenkinek csak ajanlani tudom.