hogyan epitsunk menedeket

ponyva sator epitese

ponyva sator estere 1. pelda

 

20160216_115039.jpg

ehhez a fajta felallitashoz 2 db ponyvat hasznaltam, egy 2x3 m-eset es egy 2x1 m-eset (de csak a 2x3 m-essel is kivitelezheto) kb 5 meter kotelet es nehany satorkarot.

elso lepesnek valasszuk ki a helyet ahova fel akarjuk allitani a ponyvat. probaljunk olyan helyet talani ami kicsit magasabban van mint a kornyezo terulet es ha lehet ne sok faag logjo a ponyva fole.

utana derekmagassagban feszitsuk ki a kotelet ketto fa koze.

ezutan a nagyobbik ponyvat a 3 m-es szaranal 2 helyen a kotelhez rozigtjuk (lasd fenti kep).

miutan ez megvan a szabadon maradt szarnyakat elore huzzuk amenyirre lehet es satorkaroval rogzitjuk oket.

ezutan mar csak a ponyva hatulso reszet kell rogziteni es majdnem kesz is vagyunk.20160216_114752.jpg

 

most mar csak a masodik, kismeretu ponyva rogzitese van hatra. ezt mint egy ajtot a menedek elejere kell felerositeni. ugyanazokon a pontokon ahol a nagy ponyvat a kotelhez erositettuk a kicsi ponyvat is nyugodtan rogzithetjuk.

de ez csak egy extra opcio. ezzel az ,,ajtoval'' a menedek majdnemhogy teljesen szel es eso allo lett akarcsak egy sator. viszont be is zartk magunkat.

en szemely szerint szeretem nyitva hagyni a menedeket. tuzet tudok gyujtani elotte es este tudom bambulni a csillagokat meg az izzo parazsat.

a masodik ponyvat ha ugy latom , hogy esore all azert a biztonsag kedveert felteszem de ha nem muszaly nem hasznalom, csak igy felig lecsukva mint a fenti kepen.

20160216_115047.jpg

ennek a menedek tipusnak a nagy elonye az alacson profilban es a tagas belso terben van.

a szel konnyen atfuj felette, nem kap bele hacsak nem a nyitott oldala van szeliranyban. es belul boven van hely akar 2 felnott reszere is.

nemegyszer aludtam mar az erdoben, ugy, hogy ezt a fajta menedeket epitettem esti szallasnak es csak azt tudom mondani, hogy eddig nekem ez valt be a legjobban. foldon valo alvashoz mindenkeppen ezt a megoldast javaslom.