fuggoagy telen

avagy, hogyan teliesitsuk a fuggoagyunkat

teli_fuggo.jpg

 

hideg idoben, telen is erdemes folytatni a kempingezest es az edoben alvast hiszen a telnek es a honak is megvannak a maguk szepsegei. viszont tobb elokeszuletet es odafigyelest igenyel a teli kempingezes valamint extra felszerelest is cipelnunk kell magunkal.

viszont ha minden teknikai problemat megoldottunk es tulvagyunk az elso erdoben toltott ejtszakankon minusz fokokban utana igazi hosoknek fogjuk erezni magunkat es a teli hajnalt is megcsodalhatjuk, mikor a kemeny ho csikorog a talpunk alatt es a friss levegot szinte harapni lehet!

na de mi is kell ahhoz, hogy telen kint aludjunk fuggoagyban? (a halozsak kerdeset most mellozom, az egy masik poszt lesz)

a fuggoagyak eleg vekony anyagbol vannak es 10C fok alatt mar kell valami extra hoszigeteles mert csak a halozsak nem lesz eleg. de milyen lehetosegeink vannak? igazandibol ket iranyba indulhatunk el ha arrol van szo, hogy hogyan teliesitsuk a fuggoagyunkat. lehet belulrol vagy kivulrol teliesiteni. ezt a ket modot jarom korul, elmondom mikent lehet csinalni es egy ket tippet is adok.

kezdjuk a belso szigetelessel.

az elso es legegyszerubb megoldas, hogy egy matracot (amit telen hasznalnank) beleteszunk a fuggoagyba.

matrac1.jpg

lehetoleg egy jol szigetelo, felfujhato, vagy onfelfujodos matracot hasznaljunk aminek minimum 3 cm a vastagsaga a megfeleo szigeteles erdekeben. a polifomok meg a joga matracok erre a celra nemigazan alkamasak hideg idoben, minusz fokokban.

20160822_164046.jpg

a fenti kepen jol lathato ahogy a matrac kiszelesiti a fuggoagyat. ennek az elonye, hogy a szigetelo reteg kozvetlenul alattunk van, igy nem fog hideg levego kozenk es a matrac koze kerulni. valamint ahogy kiszelesiti a fuggoagyat kenyelmesebbe is teszi azt. viszont egy hatranya van. csak alulrol szigetel es oldalrol nem. engem szemely szerint nem zavar (-6C volt a leghidegebb amikor fuggoagyban kint aludtam) de aki fazosabb az megerzi a huvosebb oldalakat. ezt is meg lehet oldani tobb fele keppen. egy vekonyabb joga matracot kell felbe vagni es a matrac es a fuggoagy  koze betenni ugy, hogy a szelei a vall magassagunkban legyenek. vagy egy pokrocot is lehet hasznalni amit csipeszekkel a fuggoagy szeleihez erositunk es igy mar az oldalak is hoszigeteltek. bar ez a kevesbe fontos resz. a hideget alulrol kell elzarni.

 

a masodik lehetoseg a teliesitesre, hogy kivulrol szigeteljuk a fuggoagyat. ezt a legegyszerubben egy ugynevezett fuggoagy also takaroval lehet megoldani. ez egy specialisan erre a celra kialakitott halozsak szeru takaro.

underquilt.jpg

ennek az also takaronak a formajaban rejlik a sikere. ugy lett kialakitva, hogy alulrol olelje korbe a fuggoagyat teljesen az oldalakat is belertve.

under_2.jpg

 

ez egy nagyon jo es praktikus megoldas a teliesitesre, viszont a hatranya az ara. egy ilyen also takaroert siman elkernek sok 10.000+ forintot ami tobbe kerul mint a fuggoagy meg egy matrac egyuttveve. persze azt is lehet helyettesiteni es lehet hazi megoldasokkal is probalkozni. amit sokan csinalnak, hogy egy teli halozsakot hasznalnak vagy batrabbak probalkozhatnak egy veszeseti folia hasznalatval.

under3.jpg

 

en ezt szemely szerint nem ajanlom, nem hiszem, hogy eleg szigetelest tudna nyujtani egy ilyen folia. mellesleg ezek altalaban eleg kismeretuek igy nem is tudja teljesen beboritani a fuggoagy teljes meretet. en inkabb mint egy retegkent hasznalnam a mar meglevo szigeteles (also takaro vagy matrac) erositesere.

a harmadik lehetoseg az ugynevezett mikro klima letrehozasa de ez nem kimondottan a fuggoagyhoz tartozik. a lenyege az egesznek, hogy becsomagoljuk a fuggoagyat es magunkat mint egy szaloncukrot.

mikro.jpg

es effole feszitjuk ki a takaro ponyvat. igy egy ugynevezett mikro klimat hozunk letre a ponyva alatti legterben. szemely szerint ennek a megoldasnak se latom sok ertelmet, sot kimondottan ellene vagyok. egy ilyen folia burok szerintem csak azt fogja eredmenyezni, hogy eloszor jol beparasodik utana pedig a paraviz lecsapodik es belulrol aztat el. de mivel ezt meg nem probaltam igy biztosra nem is mondhatom, hogy nem jo. viszont nem sokan hasznaljak ezt a modszert! ami talan a jele lehet annak, hogy igazam van.

ezt felreteve 2 bevalt es jol mukodo modon lehet teliesiteni a fuggoagyunkat. belulrol, matraccal vagy takaroval es kivulrol also takaroval vagy extra halozsakkal. mindket modszert probaltam, szemely szerint tudom ajanlani oket.

sok sikert mindenkinek a teli kintalvashoz!