sator vagy ponyva?

ha mar kempingezesrol szol a blog kezdjuk mindjart a sator vagy ponyva kerdesse.

hogyan is toltsunk el egy estet kint az erdon mezo vagy a hegy tetejen. valamifele menedekre szuksegunk lesz ami megova az esotol, szeltol es az erdo vadjaitol (rovarok-bogarak). a ketto leg kezenfekvobb megoldas esti szallasnak a sator es a ponyva/takaro. ezt a ket lehetoseget fogom koruljarni es kicsit elemezni. melyik es miert jo. jobb-e mint a masik es miert valamint milyen lehetosegek vannak.

kezdjuk a satorral.

satorbol a leggyakrabban mindenki az alap satrakra gondol amik egy belso es egy kulso takaro reszbol allnak es valamilyen vaz tartja az egeszet. egy ilyen alap satrat (kozep kategoria) vegyunk most a tema alanyaul. egy atlag 2 szemelyes sator a 2,1x1,8 m meret korul mozog es nagyjabol 2-3 kg sulyu. ossze csomagolva egy kb 20 literes hatizsakot tolt ki.

mik az elonyei es a hatranyai egy satornak. teljesen zart. ez nem feltetlenul elony de bizonyos esetekben elonyos lehet. a zart sator teljes vedelmet nyujt a szel es eso ellen valamint kivul tartja a bogarakat is. felosebb turazok szamara komfort es biztonsagerzetet ad. a hatranyai. nehez cipelni es sok helyet foglal a hatizsakban. a felallitasahoz sima talaj kell. idoigenyes a felallitasa. bezartsagerzete lehet bent az ember fianak-lanyanak. az aruk a csillagos egig mehet. nem biztonsagos etelt melegiteni satorban.

de ez csak egy nagyon alltalanos elemzes egy erosen kozepkategorias satorrol. vannak a vegletek is amikor a szuper sator elfer a zsebedben es magatol felallitodik valamint az osidokre emlekezteto femvazas satrak amiket mar csak elvetve hasznalnak.

 

ennyit a satorrol. most nezzuk meg a ponyvat.

vegyunk alapul itt is egy kozepkategorias ponyvat. leggyakrabban a 3x3m nagysagu ponyvakat hasznaljak az emberek kempingezeshez. a leggyakoribb ponyvak a DD markaju ponyvak valamint az olcso zoldseges ponyvak is szeles korben hasznaltak. a ketto kozott meretben (osszehajtogatva) es sulyban nem sok kulonbseg van. kb egy ures laptop taska meretuek es sulyuak osszehajtogatva. arban a DD ponyvak jo 5-6-szor dragabbak mint egy sima zoldseges ponyva. aztan vannak a kozep kategorias ponyvak is kulonbozo tura termekeket gyarto cegektol de a leggyakoribbak a DD es a zoldseges ponyvak.

akkor most egy par szot a pozitiv es negativ tulajdonsagairol. konnyu es kis helyen is elfer a hatizsakban. egyszeru felallitani es rengeteg fele kepen varialhato. foldon alvashoz is fel lehet allitani es fuggoagy fole is. ami szamomra igazan elonyosse teszi a ponyvat a satorral szemben az a nyitottsaga. tuzet is tudok gyujtani a ponyva alatt meg akar esoben is es megvan az a termeszethez kozeli elmeny ami a satorban elveszik. hatranykent talan annyit tudnek felhozni, hogy szeles. de egy kis gyakorlassal es tapasztalattal lehet eleg jo szelvedett megoldasokat is kilegozni egy ponyvabol is.

roviden ennyit a sator es ponyva kozotti kulonbsegekrol. szamomra a ponyva elonyosebb es praktikusabb (a varialhatosaga miatt) mint a sator. kempingezeshez es turazashoz en ponyvat hasznalok ha egyedul vagyok. ha csaladdal megyek akkor satrat is viszunk mert a lanyok jobban szeretik a satrat. mindenki talaja meg a maganak valot. ez a cikk tanacsadoul szolgalhat azoknak akik csak belekezdenek a kempingezesbe es valaszut elott allnak, hogy satorral vagy ponyvaval vagjanak-e neki az estenek?

ha ram halgattok ponyvat visztek magatokkal!