tabortuz kempingezeshez

avagy miert NEM kell tuz ejszakara!


20170604_192343.jpg

eloszor is kezdjuk azzal, hogy a tabortuz a lelke a kempingezsnek, elengedhetetlen velejaroja. a tuz az kell, ennyi!

de miert is nem kell tuz estere, alvashoz, hogy melegen tartson minket? eleg sok oka van, ezt a temat fogjuk kicsit koruljarni.

kezdjuk magaval az elmelettel, miert is akarna valaki tuz melett aludni?

az egyik ok a kevesbe praktikus ok, egyszeruen csak szeretjuk a tuzet es jo erzes a kozelebe lenni, romantikus hangulatu, talan mondhatnam azt is, hogy megigezo a tuzet bamulni.

tuz4.jpg

ennek az elkepzelesnek kevesbe vannak hatranyai, veszelyei. nehany aprosagra kell csak odafigyelni. valoszinuleg a tuz hamar ki is alszik magatol ha nem figyelunk ra.

 

 a masik ok amiert tuz melett alszik valaki az a praktikus oldal, ami annyira nem is praktikus csak azt hisszuk! sokan gondoljak, hogy a tuz melett aludni jo mert az majd melegen tart minket egy hideg teli ejszakan. hat azt kell, hogy mondjam, hogy ez egy romantikus abrand aminek nem sok koze van a valosaghoz, mint az alabbi kepnek:

tuz3.jpg

mostanaban nagy divat tulelonek meg bushcrafter-nek (bozotmivesnek) lenni, foleg a youtube-on, tele van mindenfele tulelo szakertokkel akik elmondjak, hogy hogyan kell, lehet tuz melett aludni egy szal takaroval. tobbnyire ok azok azok az emberek akik eletukben nem kempingeztek.

na de miert is nem realisztikus ez a dolog?

eloszor is maga a tuz fajtaja es merete ami fontos. mint a fenti kepen is lathato egy ilyen csoppnyi kis tuz nem ad eleg hot ahhoz, hogy melegen tartson es hamar el is alszik ha nem gondozzak.

ami mukodik, az hosszu orakon at ego, oneteto fajta tuz, mint peldaul az ugynevezett hosszu tuz.

tuz1.jpg

ami 2-3 combosabb fatorzsbol all. a meretuk a meghatarozo, ahhoz, hogy azt akard, hogy 6-7 oran keresztul egjen a tuz es eleg melegen ahhoz minimum 3 legalabb 15-20 cm atmerujo es minimum 1,5 m hosszusagu faronk kell!

20180130_141630.jpg

20180130_190818.jpg

a 2 fenti kepen lathato ronkok merete az ami valosagszeru, egy akkora tuzhoz ami egesz esten at eg es eleg hot ad.

ami egyben a problema lenyege is. 3 ekkora meretu ronkot nem olyan egyszeru csak ugy talani az erdoben,aztan a kivant helyre szallitani. a ronkok minosege is fontos. ha friss vagas nagyon nehezen fog begyulladni (vagy sehogy) es nagyon sok fustot termel es keves hot ad. szaraz ronkoket nem talalunk mindenhol csak ugy, foleg nem a tabor kozeleben, ez mar csak igy van, mindig cipelni kell ezeket a dog nehez fadarabokat, amihez minimum 2 ember kell, vagyis egyedul eleg felejtos (hacsak nem ott van a tabot ahol a ronkok).  ha sikerult is a ronkoket megtalani, eleg nagyok es szarazak utana meg mindig kell egy jo adag gyujtos! ekkora konkok begyujtasa minimum 1-2 ora.szoval nem egyszeru feledat. aztan meg mindig ott a legnagyobb problema, a fust. akar tetszik akar nem a tuz fustot termel. ha melegen akarunk aludni akkor azert valamennyire kozel kel fekudni a tuzhoz. ami melett nemcsak a melegbol de a fustbol is kapni fogunk. ami nem kellemes mert fel oranket tuti felebredunk arra, hogy konnyezik a szemunk es valami marja a torkunkat, a fust.

nem lehetetlen a dolog de nem praktikus. hatalmas meretu ronkokre van szugseg ennyi a lenyege az egesz esten at ego tuznek. de nagyon sok a hatranya is. foleg az, hogy nem fogsz tudni vegigaludni egy egesz estet annelkul, hogy fel ne ebrednel parszor, mert: fuldokolsz a fusttol, igazgatni kell a tuzet, a kipattogot prazs-szikra rad esett, vagy a halozsakodra es idonkent fordulnod kell, hogy ne csak egy oldaladat melegitse a tuz szoval nem egy egyszeru dolog.

ezzel szemben egy megfeleloen kivalasztott halozsakban garantalt a minosegi alvas. gyujtsunk tuzet, elvezzuk, bamuljuk, fozzunk rajta, melegedjunk melette de alvashoz a megfelelo homerseklet biztositasat bizzuk egy halozsakra!