Jurassic par(k)t

turazas del anglia partvideken

j2.jpg

a jurassic coast line-jurassic partvidek anglia deli partjan talahato kelet devon es dorset megyek partjain. az osszesen 154km hosszusagu szakasz 2001-tol a vilagorokseg resze. a pertvidek nevezetes a szikla falairol amiket az evek soran a tenger alakitott. ezeken a falakon 180 millio eves fosszilia leleteket lehet talalni amik a jurassic es a tirassic korokbal maradtak fenn. a leletek erdekessege melett a part paratlan szepsegu termeszeti adotsagokkal rendelkezik.

j1.jpg

 

a pirossal jelolt szakasz a jurassic coast. leglatvanyosabb es ismertebb resze a west lulworth-nal talahato szakasz aminek resze a lulworth cove, a durdle door es a fossil forest nevu kepzodmenyek. ez a resz kerul bemutatasra ebben az irasban.

j3.jpg

west lulworth egy kisvaros a partmenten, londontol 184km tavolsagra talahato. autoval jol megkozelitheto hely es a turistak fogadasara alkalmas nagymeretu parkolokkal rendelkezik.

innen indul a turank is.

west lulworth egy csendes kisvaros ami a helyi turizmusra epul, es halaszatra. a varos szep es rendezett, erdemes egy setat tenni benne. kavezok, fagyizok es ettermek sora varja a turistakat. a parkolobol indulva a part fele a latogato kozpont kerul eloszor utunkba. erdemes bemenni, nezelodni sok hasznos informacioval gazdagodhatunk a latnivalokrol. terkepek, diagrammok es abrak mutatjak be a partvidek kialakulasat.

a latogato kozpont utan induljunk el a part fele. rovid seta utan maris a kijelolt turaosvenyen talajuk magunkat. a turaosveny resze az ugynevezett del nyugati parti osvenynek:

j4.jpg

ami del nyugat anglia teljes partvideken vegighalad. egy nagyon jol kiepitett, karbantartott es tajekoztatott tura utvonal.

eloszor a lulworth cove nevu obol fele visz az ut, ami a kiindulasi ponttol (parkolo) 10-15 percnyi gyaloglasra van.

j5.jpg20150821_144449.jpg

az obolnek egy szuk bejarata van a tenger felol es egy 5-10 meter szeles kavicsos parton lehet vegigsetalni a feher sziklak es a tenger kozott. a kep hattereben maga west lulworth lathato. ez a pont ahonnan a kepet keszitettem egy jo fel oranyira van az indulo ponttol. innen folytathatjuk az utunkat tovabb keletre kb 200 meterre innen jutunk el a fossil forest nevu helyre. majd a varosba visszasetalva folytathatjuk az utunkat nyugatra a kep hattereben lathato hegyre fel a feher osvenyen. de eloszor meg nezzuk meg a fossil forest-et

20150821_103244.jpg

a fossil forest nem mas mint egy 140 millio eves erdo megkovesedett maradvanya.

20150821_122433.jpg

ahol ha nyitott szemmel jarunk es tudjuk is, hogy mit kell keresni erdekes fosszilliakat talahatunk. de ha nem a regeszeti leletek erdekelnek maga a latvany miatt is megeri a kis kitero.

20150821_114023.jpg

ezutan az utunk visszafordul es a parkolo fele vesszuk az iranyt. onnan felfele egy fel ora alatt felsetalhatunk egy domb tetejere ahonnan remek kilatas nyilik a varosra es az obolre is.

20150821_145851.jpg

 

innen mar nincs megallas a lejton:) es csak egyre lejebb jutunk! mig le nem erunk teljesen a tengerparta megint. itt pedig az ugynevezett durdle door nevu tengerbe nyulo szikla kepzodmenyt nezhetjuk meg.

20150821_152909.jpg

a parton van lehetoseg piknikezesre es a batrabbak meg a vizbe is bemehetnek, bar itt a viz majdnem mindig hideg a balaton szokott emberek szamara.

ez a partszakasz konnyen bejarhato, gyerekkel, kenyelmes tempoban 4-5 ora alatt. rengeteg a latni valo a termeszet szepsegiben gyonyorkodni vagyok nem fognak csalodni.

a varosban erosen szamitanak a turistak penzere es ehhez merten felkeszulten varjak a nagyszamu latogatokat. van eleg hely parkolni es egy faraszto nap utan hova beulni egy helyi fish and chips-re.