a pen y fan telen

hegymaszas a wales-i brecon beacons hegyekben

b2.jpgkezdjuk mindjart egy rovid ismertetovel. a hegy amit megmasztunk a brecon beacons nemzeti parkban talalhato az egyesult kiralysagban. wales del-keleti reszen terul el 1340 negyzet kilometeren es nemzeti park besorolast 1957-ben kapta meg.

negy nagy reszbol all a park. a nyugati szelen a black mountain kozepen a florest fawr es a brecon beacons mig a keleti szelen a black mountains hegyseg talalhato.

b1.jpg

mi a park legmagasabb csucsat keszultunk megmaszni a 886 meter magas pen y fan-t

b4.jpg

a turat egy januari havas, hideg napra idozitettuk, csak a moka kedveert:)

a hegyet tobb iranybol lehet megmaszni, egesz a csucsig tura osvenyen lehet feljutni.

b3.jpg

a pirossal jelolt utvonal volt az eredeti utvonal tervunk. pont 1-tol a parkolobol fel a corn du csucsra (873m) ami a pen y fan elott van onnan tovab a fo csucsra a pen y fan-ra es egy kis kiterovel vissza. oda vissza kb 6,5 km es ugy 2,5-3 ora menetidovel szamoltunk. hat nem igy jott ossze.

a parkolobol reggel 9 kor indultunk. az ido derus es hideg volt, elozo nap kb 30cm ho esett. az indulas jo tempoban tortent a hegy labanal semmi kulonos nem tortent. a turaosveny jol jarhato allapotban volt.

a masodik pontig nem is nagyon tortent semmi valtozas. utana viszon nagyon hamar es nagyon kedvezotlen iranyba fordultak a dolgok.

eros szel tamadt fel a homerseklet jelentosen csokkent es az osveny allapota is nagyon megvaltozott. az elozo napi havat miutan letapostak az esti minuszoknak koszonhetoen tukorsimara fagyott.

20170103_123503.jpg

kb innentol kellet leternunk az osvenyrol mert jarhatatlan volt es mellete baktattunk felfele.

20170103_111957.jpgaz elso csucsra a corn du-ra is szerettunk volna felmaszni de tul veszelyesnek talatuk igy a csucs alatt kb 30-40 m egy elkeru osvenyen maradtunk. eloszor tartottunk egy rovid kave szunetet majd folytattuk tovabb a pen y fan csucsara. ( az elkerulo osvenyen a cor du csucsa alatt)

20170103_111938.jpg

erdemes volt az extra cuccot cipelni. egy ilyen piheno alkalmaval jo volt leulni egy darab polifomra es fozni egy jo forro teat/kavet a gaz forralokon.

az ido itt kezdett elromlani. erosen felhos lett es a szel is feltamadt. a homerseklet pedig mar jocskan minuszba jart.

 

 

innen folytattuk a fo csucsra, ami mar nem volt messze es jo idoben innen mar latni is lehetne. nem volt tobb mint kb 300 m hatra. viszont ez volt a legveszelyesebb resze az utnak. a ket csucsot egy nyereg kototte ossze ami a legkeskenyebb reszen 2 m korul volt. ketoldalt olyan 700 meteres zuhanas vart arra aki nem figyelt. az oldalszel es a kodos borus ido miatt itt csak lassan, lepesben egymasba kapaszkodva haladtunk.

img-20170103-wa0000.jpg

aztan vegere valahara elertunk a csucsra ami az idojarasi viszonyoknak koszonhetoen kodbe volt burkolva es sajnos nem tudtunk a kilatasban gyonyorkodni. de jo erzes volt felerni, foleg mivel strapas maszas volt.

b3.jpg

a visszaut se volt jobb. a tervezett visszaut jarhatatlan volt. a corn du csucson keresztul vezetett volna ez az ut de ezt a csucsot mar felfele jovet is el kellet kerulnunk. igy ugyanazon az uton masztunk lefele mint ahol jottunk fel. lefele fardtan a jeges osvenyen seggre esos volt, igy megint az osveny mellet a havas pafranyon (ami a park jellegzetes novenye) kellet lefele bukdacsolni. a tervezett 2,5-3 oras menetidot sikerult megduplazni.

 

hat ez egy ilyen lassu es nem teljesen a terv szerinti tura volt  viszon nagyon izgalamas es elmenyteli nap volt. mindenkeppen megerte kiporbalni a maszast telen is!